Cleanskin, cleanskin wine – australijski termin określający wino, na którego etykiecie nie ma informacji pozwalających zidentyfikować jego producenta. Etykiety takich win zwykle ukazują tylko informację o użytych szczepach winorośli, roku zabutelkowania oraz dane wymagane przez lokalne prawo – zawartość alkoholu, objętość, użyte substancje dodatkowe.
Winiarze decydują się na sprzedawanie takiego wina w przypadku nadmiernego plonu i wyprodukowania nadmiernych ilości wina, posiadania niechcianych zapasów, potrzeby szybkiego spieniężenia wina, lub kiedy producent nie jest pewien, czy jego wino zostanie dobrze odebrane przez konsumentów. Pozwala to na sprzedaż wina za niewielką cenę bez negatywnego wpływu na reputację lub postrzeganie marki.
Jakość takich win jest bardzo różna. Cleanskin wine może być celowo produkowany jako niedrogie wino, może również być markowym, droższym winem, które z jakiegoś względu po ponownym etykietowaniu sprzedawane jest jako cleanskin.
Możliwość sprzedawania wina jako cleanskin wine została wprowadzona w Australii we wczesnych latach dwutysięcznych w celu rozwiązania problemu nadpodaży wina. Spowodowało to znaczny wzrost konsumpcji wina w tym kraju. Cena takiego wina może być niższa od ceny butelki piwa, a nawet wody butelkowanej.
Jak oglądać Trader Horn przez VPN. Zobacz Trader Horn z 1931 roku oceniony na 8 na 10 punktów.
Jak oglądać Monastero di Santa Chiara przez VPN. Zobacz Monastero di Santa Chiara z 1951 roku oceniony na 4.5 na…
Jak oglądać Le corps d'un homme przez VPN. Zobacz Le corps d'un homme z 1996 roku oceniony na 4 na…
Jak oglądać The Night Caller - Listener przez VPN. Zobacz The Night Caller - Listener z 1997 roku oceniony na…
Jak oglądać What Kind of Mother Are You? przez VPN. Zobacz What Kind of Mother Are You? z 1996 roku…
Jak oglądać La maman et la putain przez VPN. Zobacz La maman et la putain z 1973 roku oceniony na…