Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) – rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie (“wachlarze”) kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.
Przykłady potraw z farfalle:
Jak oglądać Trader Horn przez VPN. Zobacz Trader Horn z 1931 roku oceniony na 8 na 10 punktów.
Jak oglądać Monastero di Santa Chiara przez VPN. Zobacz Monastero di Santa Chiara z 1951 roku oceniony na 4.5 na…
Jak oglądać Le corps d'un homme przez VPN. Zobacz Le corps d'un homme z 1996 roku oceniony na 4 na…
Jak oglądać The Night Caller - Listener przez VPN. Zobacz The Night Caller - Listener z 1997 roku oceniony na…
Jak oglądać What Kind of Mother Are You? przez VPN. Zobacz What Kind of Mother Are You? z 1996 roku…
Jak oglądać La maman et la putain przez VPN. Zobacz La maman et la putain z 1973 roku oceniony na…