Tafelspitz – danie mięsne charakterystyczne dla kuchni austriackiej i bawarskiej, zwłaszcza znane w Wiedniu, gdzie było popularyzowane przez jego amatora, cesarza Franciszka Józefa I. Pozostaje popularnym daniem austriackim (wcześniej austro-węgierskim).
Danie zostało po raz pierwszy opisane w 1911 przez Adolfa Friedricha Karla Hessa w jego książce kucharskiej Servierkunde. Nazwa wywodzi się od trójkątnego kształtu plastrawołowiny lub cielęciny (udziec, ligawa, dolna część zrazowa lub rumsztyk zwężający się w kierunku ogona). Mięso (po usunięciu skóry i ścięgien) jest gotowane do miękkości w wywarze warzywnym z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziaren jałowca.
Tafelspitz serwowany jest tradycyjnie w miedzianym garnku, z pieczonymi ziemniakami (ewentualnie pokrojonymi w plasterki z marchewką i selerem), sosem szczypiorkowym (jajeczno-szczypiorkowym w Tyrolu) lub jabłkowo-chrzanowym, ale zdarzają się wersje ze szpinakiem w śmietanie, z gotowaną kapustą, fasolką szparagową albo gotowaną dynią.
Jak oglądać Trader Horn przez VPN. Zobacz Trader Horn z 1931 roku oceniony na 8 na 10 punktów.
Jak oglądać Monastero di Santa Chiara przez VPN. Zobacz Monastero di Santa Chiara z 1951 roku oceniony na 4.5 na…
Jak oglądać Le corps d'un homme przez VPN. Zobacz Le corps d'un homme z 1996 roku oceniony na 4 na…
Jak oglądać The Night Caller - Listener przez VPN. Zobacz The Night Caller - Listener z 1997 roku oceniony na…
Jak oglądać What Kind of Mother Are You? przez VPN. Zobacz What Kind of Mother Are You? z 1996 roku…
Jak oglądać La maman et la putain przez VPN. Zobacz La maman et la putain z 1973 roku oceniony na…