Farfalle
Spis treści
Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) – rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie (“wachlarze”) kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.
Przykłady potraw z farfalle:
Farfalle na Netflix w pigułce:
- Tytuł: Farfalle
- Rok produkcji: 1999
- Ocena: 4 / 10
- Reżyseria: Roberto Palmerini
- Obsada: Violante Placido; Lorenzo Flaherty; Marina Giulia Cavalli; Angiola Baggi
- Kraj produkcji: Italy
- Czas trwania: 88 minut
- Kategoria: Komedia